sunnuntai 19. elokuuta 2012

Lailas inlagda smörgåsgurka -kurkkukarkki Ruotsista


Vertailun vuoksi nyt sitten etikkaan ja sokeriin perustuva kurkkusäilyke länsinaapurista. Lähde on Venäjän Molohovetsiin verrattava instituutio Hemmetin keittokirja, josta ensimmäinen painos jo vuodelta 1903. Samana vuonna kirjaa oli myyty jo 900 000 kappaletta! Kirjaa on siitä lähtien päivitetty jatkuvasti referenssilähteeksi perheenemännille, ylläpitäjät ja kirjoittajat ovat Upsalan yliopiston kotitalousinstituutin opettajia. Kansikuva on Karl Larssonilta tilattu 'Martina aamiaistarjottimen kanssa'. Meillä on 49. laitos vuodelta 1989.


Resuinen, moneen kertaan paikattu. Pitäisiköhän hankkia uusin laitos? http://kokboken.ikv.uu.se/

Kirjassa ei ole montaakaan varsinaista gastronomista herkkureseptiä. Mutta Hemmetti on täydellinen referenssiteos mutkattomaan ja menettelevään arkiruokaan vähällä vaivalla. Niinpä se on yksi kuluneimmista keittokirjoistamme, vaikka harvoin teemme mitään siitä aivan ohjeen mukaan. Mutta tätä meillä on tehty joka syksy kahdenkymmenen vuoden ajan.

Eli nämä kurkut. Järjetön suolalaaki joka kaadetaan pois (toisin kuin suolakurkunliemi, joka käytetään maustamiseen) ja aivan järjetön sokerimäärä muutaman kurkun säilömiseen, joka sekin joutuu hukkaan. On riittännä Riikissä rahhoo! Jotenkin tällä järjettömyydellä kuitenkin vain on paikkansa. Esim. maksamakkaran tai Kallen mätitahnan seurassa ylittämätön. Ei voi puhua kaupan feelixeistä samana päivänä.

eli asiaan:


Lailan voileipäkurkut Hemmetin mukaan

1 kg avomaakurkkuja (yksi kilo riittää vuodeksi)
1,5 l kylmää vettä
1,5 dl suolaa

2 dl etikkaa
1/2 kg(!) sokeria
1 rkl keltaisia sinapinsiemeniä
kruunutilliä

Harjaa ja huuhtele kurkut puhtaiksi. Sekoita suolalaaki riittävän suuressa kattilassa niin, että suola liukenee veteen. Laita kurkut laakiin kokonaisina, katso että vesimäärä peittää kurkut. Laita lautanen painoksi. Anna vetäytyä 12 tuntia.

Valuta kurkut ja viipaloi 3-5 mm viipaleiksi. Suolalaaki kaadetaan pois.

Sekoita etikka ja sokeri tilavassa astiassa ja lisää kurkkuviipaleet. Sokeria on niin paljon, että se ei aluksi liukene, vaan jää kerrokseksi pohjalle. Sekoittele kunnes sokeri on liuennut ja purkita syntyneine liemineen kruunutillin ja sinapinsiementen kanssa. Vie kylmään. Kurkut ovat valmiita 3-4 viikon kuluttua.

Tästä näkee suhteet. Tämä etikka sopii myös keliaakikoille.

Tässä teimme havainnollistaaksemme suhteet suoraan purkkiin.


Vasemmalla vasta tehty, oikealla sokeri on jo enimmäkseen liuennut.
2 kommenttia:

  1. Carl Larssonin vaimo oli Karin. Mutta kiva resepti! Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä näyttää Wikipedian mukaan olevan! Kuvaa katsoessa aluksi luulin Martinaa talon piiaksi, mutta sitten törmäsin jossakin tuohon tietoon, että olisikin ollut nuorikko. Nyt en löytänyt pikaisella haulla mitään tarkempaa tietoa.

      Poista