sunnuntai 26. elokuuta 2012

Kreikkalainen velanmaksaminen: maksapihvit

Suomessa on totuttu laittamaan maksapihvit iänikuisen kermakastikkeen kanssa. Sen koommin kun maistoimme tätä kreikkalaista ihanuutta, ei ole kermakastiketta tehty enää kertaakaan. Varoitus: saattaa aiheuttaa hysteeristä ahmimista. Joku päivällisvieraistamme on vaipunut lähes hypnoosiin. Juju on olliviöljyn,  sitruunamehun, pippurin ja oreganon liitto, joka raikastaa täydellisesti maksan hieman ummehtuneen perusmaun. Pihvit jätetään sisältä roosaksi, läpikypsä maksa maistuu lähinnä pahvilta.

Ohje on äärimmäisen yksinkertainen. Ei tarvita kuin maksaviipaleita (kannattaa ostaa valmiita viipaleita), oliiviöljyä, oreganoa ja sitruunaa. Ja tietysti pippurimylly ja suolaa. Kuvassa taitaa olla 400 g paketti, riittää juuri sopivasti kahdelle.

Maksa, toisin kuin liha yleensä, paistetaan miedolla pannulla. Siinä on sokeria joka palaa hyvin herkästi. Tässä voi käyttää jopa teflonia, jota muuten käytämme harvoin.


Hyvä kypsyysaste. Ei haittaa vaikka jäisi raaemmaksikin. Kreikkalaiset maksapihvit

Paketti viipaloitua maksaa
hyvää oliiviöljyä
oreganoa PALJON
suolaa ja mustapippuria myllystä
1-2 sitruunaa puristettuna

Levitä maksaviipaleet leikkuulaudalle maustamista varten. (Toisen puolen voi maustaa pannullakin ensimmäisen puolen paistuessa.) Levitä viipaleille suolaa, pippuria sekä oreganoa. Oreganoa saa tulla reilusti, ei haittaa lainkaan vaikka pinta peittyisi kokonaankin.

Paista miedolla lämmöllä. Ei liian miedolla, ettei mene vahingossa läpikypsäksi. Pannun pitää sihistä selvästi, mutta ei sähistä kiukkuisesti. Noin minuutin kuluttua, kun ensimmäiset pisarat punaista lihasnestettä ilmestyvät pintaan, on aika kääntää pihvit. Noin minuutin kuluttua kaadetaan sitruunamehu pannuun, jossa saa kiehahtaa öljyn kanssa kastikkeeksi. Siirretään lautasille, öljyineen mehuineen kaikki. Syödään välittömästi.Oreganossa ei siis säästetä.


Nyt on juuri oikea hetki kääntää pihvit.

2 kommenttia:

  1. Arvaapa kuka laukkaa, kohti maksakauppaa..
    Muuan Massu. :)

    ps. ajattelin kokeilla myös meiramilla tätä evästä ja rosmariinilla, rosmariini kun on mun lemppareita.

    VastaaPoista
  2. Voin kuvitella, että tämä on hyvää. :-)

    VastaaPoista