keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Raparperipiirakkaa sittenkin





En ole vuosiin edes haaveillut raparperipiirakasta ilman sokeria ja vehnää, mutta kokenut kokkiemäntä käänsi pääni: Kyllähän se onnistuu, luontaisesti gluteenittomilla jauhoilla ja keinomakeutteella, vieläpä helposti, piimäkakun reseptillä. Ei tarvitse edes vaahdottaa mitään! Ohje ei ole erityisen vähähiilihydraattinen, sillä jauhoissa on tärkkelystä, mutta on raparperiaika sentään vuoden kohokohtia. Niille, joille vilja ja sokeri eivät ole ongelma, laitan myös alkuperäisen ohjeen, sillä se on NIIN herkullinen. Ei ole piimäkakun voittanutta!

Sirpa-emännän piimäpiirakka

250 g voisulaa
6 dl piimää

3 dl sokeria (minä käytin 2 dl Hermesetas Stevia-makeutusta)
6 dl vehnäjauhoja (minä käytin 4 dl Semper Grov Mix -gluteenitonta jauhoseosta)
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl kanelia
1 rkl soodaa

Sulata voi kattilassa, lisää piimä. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää piimävoihin. Kaada noin 20 x 30 cm voideltuun uunivuokaan ja ripottele kaneloidut (ja sokeroidut) rapareperinpalat pinnalle. Paista 175 asteessa noin 25 min.

Ohje sopii myös omenapiirakkaan. Varo vain, syksy!

Lisäksi maailman paras ja helpoin

Vaniljakastike

2 dl valitsemaasi kermaa
vaniljasokeria makusi mukaan, semmoista jossa mukana aitoa vaniljaa
2 raakaa keltuaista

Kuumenna kattilassa kerma ja vaniljasokeri kiehuvaksi. Ota pois liedeltä. Vatkaa kulhon pohjalla keltuaiset. Lisää kuuma kerma tilkka kerrallaan keltuaisten joukkoon samalla vatkaten, kunnes kastike on saonnut. Huom. kastike EI saa kiehua! Kaavi annosteluastiaan ja vie viileään jäähtymään.

2 kommenttia:

  1. Isänäitini Hilja-mummi teki puolukkapiirakkaa hyvin samaan tapaan. Ihan vain kokonaisia puolukoita taikinan pinnalle, tykkäsin pentuna aivan valtavasti. Piimä antaa taikinaan makusyvyyttä, jota rakastin vaikka en lapsena piimää sietänytkään.

    Ehkä kokeilen joskus myös suvun vanhaa hapankermakakkua! Enpä olisi uskonut joskus elämässäni vielä leipovani...

    VastaaPoista
  2. Leipominen on ihanaa! Laitoin juuri raparperipiirakan uuniin, tosin huolimaton lukeminen aiheutti sen, että ladoin raparperit pohjalle :-D Well, saa nähdä, mitä kaasu-uuni saa tästä (voisesta) herkusta aikaan!

    VastaaPoista