maanantai 2. heinäkuuta 2012

Lihakeitto



Nuorisoa katsoessa alkaa pelottaa, että perinteisten ruokiemme parhaimmisto on katoamassa. Esimerkiksi perinteistä naudan keittolihaa eli rintaa tai kylkeä ei nykyään edes myydä kuin kauppahalleissa! Vaatikaa, tilatkaa! Ei luuttomasta lihasta kunnon lientä saada. Toisekseen jotkut väittävät, että luusta keitettyyn liemeen liukenisi luiden mineraaleja helposti imeytyvässä muodossa, tuo luiden rouskuttelu kun tahtoo ihmisellä jäädä vähiin noihin oikeisiin petoihin verrattuna. Kiinnostavaa on, että jopa Aasian buddhalaisissa vegaanikeittiöissä kanaliemi on ollut sallittu ja paljon käytetty. Rauhallinen valmistaminen sallii raaka-aineiden makujen liueta liemeen harmoniseksi kokonaisuudeksi. Epäilen, että sama tosiaankin tapahtuu myös ravinteille, että ne olisivat erityisen helposti imeytyvässä muodossa juuri keiton liemessä. Keitosta tulee niin erinomaisen ravittu olo!


Ruoka kannattaa valmistaa edellisenä päivänä. Sulkeissa olevat ainekset eivät ole välttämättömiä, mutta kannatettavia jos löytyy. 

Lihakeitto

1 kg naudan rintaa tai kylkeä, pyydä kauppiasta paloittelemaan
laakerinlehtiä
(kuivattu chili)
pippurisekoitusta tai maustepippuria
timjamia
suolaa

2 porkkanaa
pala juuriselleriä
(kuivattua herkkutattia)
(pala palsternakkaa)
muutama nauris ja/tai peruna
purjo

persiljaa
(tuoretta lipstikkaa, meiramia, tilliä ja korianteria)
(kasvisliemikuutio)

1. Laita lihat, purjon juurihäntä, laakerinlehdet ja pippurit kattilaan sopivaan vesimäärään (n. 2-2 1/2 l). Kun vesi kiehuu, lisää n. 1 rkl suolaa. Keitä 2-3 tuntia.
2. Siivilöi liemi suurempaan kattilaan. Paloittele vihannekset noin sentin kuutioiksi ja lisää liemeen. Minun kotonani on totuttu jättämään peruna muita vihanneksia suuremmiksi paloiksi, noin neljännksiksi tai puolikkaiksi koosta riippuen. Näin ne voi lisätä keittoon pian muiden juuresten jälkeen ilman, että muuttuvat jauhoisiksi. Syödessä ne sitten pilkotaan lusikalla pienemmiksi keiton jäähtymistä odotellessa.
3. Erottele luut lihasta ja paloittele liha (sekä rasvat!) pienemmäksi. Lisää soppaan. Lisää lopuksi tuoreet yritit ja tarkista suola (tarvittaessa lisää liemikuutio).


3 kommenttia:

  1. kiva artikkeli. itse saan naudan luita suoraan paikalliselta maatilalta, mutta liemi keittää noin vuorokauden tai jopa pitemmin. kirjoitan myös liemen tärkeydestä blogissani realfoodsuomi.com.

    mistä opit bhuddalaisien kanaliemen käytöstä? oikein kiinnostavaa, jos se on totta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki klassisia liemiä on keitetty hyvinkin pitkään, se vain ei ole kovin taloudellista ainakaan näin kesäaikaan, kun se ei integroidu lämmitykseen. Isossa leivinuunissa talviaikaan on jo järkevääkin.

      Tein graduni Kiinan ruokakulttuurista, kahlasin sitä varten kaiken löytämäni kirjallisuuden. Todennäköisesti lähde on Chang: Food in Chinese Culture. Lisäksi olen nähnyt dokumenttifilmin buddhalaisesta luostarista olikohan Thaimaassa vai Burmassa, jossa ylläpidettiin uhanalaisia tiikereitä ruokkimalla niitä munkkien keittiön tuottamalla kanalla. Munkeilta näkyvä liha oli kielletty, mutta riisi keitettiin kanaliemessä, jolloin käyttämätöntä keitettyä kanaa kertyi runsaasti. Liemestä munkit arvatenkin saivat täydennystä aminoihin, mm. tauriinia, sekä B 12-vitamiinia, joita kasvilähteistä on hankala saada.

      Poista
  2. Lisään vielä, että linja todennäköisesti vaihtelee luostarista toiseen. Yhä enemmän kanalientä, aikoinaan kiinalaisen keittiön perusta yleisestikin, on alettu korvata natriumglutamaatilla (MSG), mikä on ravitsemuksellisesti tietysti köyhempi vaihtoehto. Mutta myös huomattavasti edullisempi, sehän ei maksa juuri mitään. Muutamassa buddhalaisessa kiinakeittokirjassani käytetään sitä erittäin yleisesti.

    VastaaPoista