sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Nokkoskeiton aika

Nyt on nokkosen ja monen muunkin villvihanneksen parhaat keruuhetket. Toki kausi jatkuu, ja sitä voi jatkaa keräämällä satoa, jolloin pian saadaan taas uuusia nuoria versoja. Meillä nokkoskeitto tehdään ruotsalaiseen tapaan lihaliemeen eikä maitoon, minusta maku on paljon parempi! Eli nokkoset huuhdotaan, keitetään viitisen minuuttia vedessä, kerätään leikkuulaudalle, jossa ne on helppo hienontaa esim. kiinalaisella kokkiveitsellä. Mitä suurempi veitsi, sen parempi. Keittoa suurustetaan hieman halutulla jauholla, lisätään lihaliemikuutio ja haluttaessa tilkka soijaa. Muskottipähkinä on perinteinen mauste. Juomaksi piimä, jos pelkää oksaalihappoa. Tai ihan muuten vain: tästä on kesä tehty!





Myös vuohenputki alkaa olla parhaimmillaan. Kerätään vain nuoria, vielä supullaan olevia lehtiä. Meillä noita kuivataan myös talvenvaraksi käytettäväksi murekkeisiin, leipätaikinaan, jne.

Vuohenputki torjuu virtsatietulehdusta.

3 kommenttia:

  1. Väri viittaa tosi terveelliseen :-) Pitääpä viikonloppuna kokeilla! Tyhmä kysymys, mutta häviääkö nokkosten polttelu helposti keittättämällä ja käsitteletkö nokkosia ruuanlaitossa kumihansikkain, vai miten?

    VastaaPoista
  2. Nokkonen polttaa ainoastaan kypsentämättömänä. Minun herkkää hipiääni nokkonen polttaa sekä kumihansikkaiden että nahkaisten työrukkasten läpi, mutta miehellä on sen verran paksumpi nahka, että häntä ei. Niinpä hän kerää lehvät(nuoria versoja/verson latvoja) rukkaset kädessä, sitten minä hoidan loppukäsittelyn: Pestyyn tiskialtaaseen versot ja vettä, kunnon huuhtelu. Sieltä reikäkauhalla kattilaan, uusi vesi. Noin 5-10 min. kiehautus, sieltä reikakauhalla siivilään ja valutuksen jälkeen leikkuulaudalle. Kokkiveitsellä silpuksi pitkittäin ja poikittain. Keitinliemen maustan liha- tai kasvisliemikuutiolla sekä valkopippurilla ja muskottipähkinällä, suurustan hieman esim. maissijauholla tai ksantaanilla (beurre manié kävisi vlijaasietäville) ja hienonnetut nokkoset takaisin sekaan. Tarjoan keitettyjen kananmunien kanssa totuttuun tapaan. Myös muita yrttejä voi lisätä saatavuuden ja fiilisen mukaan, eilen mm. lipstikkaa.

    VastaaPoista
  3. Ja yli jäävä nokkosten keitienliemi on loistavaa kasvien lannoitekasteluun.

    VastaaPoista