maanantai 7. toukokuuta 2012

Kiinalaista sikaa

Lastemme ja niiden kavereidenkin ehdoton lempiruoka on nopea vokki porsaanlihasuikaleista. Teemme tätä monta kertaa viikossa pienin variaatioin. Välttämättömät aineet olen lihavoinut, muita voi lisätä saatavuuden mukaan. Määrät ovat suuntaa-antavia. Kiinalaiset leikkaavat sianlihan pitkittäissyyhyn (ulkofilee tulee pitkittäin leikatessa vinottaissyiseksi, se kuuluu asiaan). Jos on kiire tai ei lihassyyt kiinnosta, voi toki käyttää marinoimattomia sianlihasuikaleita eli rämmäleitä. Tulos on tietenkin arkisempi mutta erittäin maukas silti.

400 g sianlihaa n. 4 x 40 mm suikaleina
oliiviöljyä
4-5 viipaletta tuoretta inkivääriä hienonnettuna (paksuus 1 mm)
tuoretta valkosipulia/valkosipulipulveria
sellerin ruoti pitkittäin 3 x 40 mm:iin suikaloituna
1 porkkana pitkittäin 3 x 40 mm:iin suikaloituna
200 g purjoa tai purjoa + sipulia suikaloituna
2 rkl soijakastiketta
n. 1 tl kalakastiketta (thaimaalaista, Squid brand)
maissitärkkelyssuurus (n. 2 tl + 2 rkl kylmää vettä kupissa sekaisin)
hieman suolaa ja ehkä pippuria
muutama pisara paahdettua seesamiöljyä
purjoa 4 cm langoiksi pitkittäin leikattuna
lehtikorianteria

Tyhjä voikki laitetaan täysillä paahtavalle levylle, kunnes pohjasta nousee hiukan savua. Kaadetaan oliiviöljyä ja vihannekset sekä liha heti pannulle ja sekoitellaan lastalla, kunnes lihan pinta ei ole enää punainen. Lisätään maustekastikkeet, tärkkelyssuurus ja seesamiöljy. Sekoitetaan ja kaavitaan ruoka tarjoilukulhoon. Pinnalle sirotellaan purjosuikaleet ja mahdollinen korianteri.

Koko ruoka syntyy tottuneelta 10 - 15 minuutissa esivalmisteluineen! Esivalmistelut tuleekin olla kaikki tehtynä ja ainekset löytyvillä, sillä itse kypsennys kestää vain pari minuuttia eikä siinä ehdi ruveta etsiskelemään. Vihanneksia voi tietenkin varioida mielensä mukaan, korvata sika kanalla tai naudalla jne. Mutta tämä on se suosituin klassikko vuodesta toiseen.

https://plus.google.com/photos/114891170097614712981/albums/5740893591312985009
3 kommenttia:

  1. Mirka, hienoa että olet aloittanut viimein oman blogin. Muistaakseni joskus sinua siihen yllytinkin.

    VastaaPoista
  2. Kitos. Lisäsin linkin kuviin valmistusvaiheista.

    VastaaPoista
  3. Länsimaista ajattelua leimaa yhä jonkinasteinen raamatullinen saastaisuus suhteessa sikaan sekä ravintona että eläimenä. Kiinassa on toisin: Liha on lähtökohtaisesti aina sikaa, ellei toisin määritellä. Myös kaunokirjallisuudessa sian hahmo on erittäin rakastettu: nautinnonhaluinen elostelija, joka kuitenkin tiukan paikan tullen tekee kaikkensa pelastaakseen ystävänsä: sika ei petä!

    VastaaPoista