tiistai 13. elokuuta 2013

Sareptansinappi on super: kiukkukaali hidastaa potunkinKun korealaiset ja pohjoiskiinalaiset hapattavat kimchin ja paocain kiinankaalista, Eteläisessä Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa hapankaali eli suan cai tehdään useimmiten sareptansinapista, Brassica juncea. Se kasvaa meilläkin luonnonvaraisena, mutta aasialaiset ovat kehittäneet siitä paljon mehevälehtisempiä viljelymuotoja. Talvisin niitä tuodaan tuoreenakin aasiakauppoihin. Sareptansinappi hapatetaan monissa kodeissa itse, mutta sitä saa ympäri vuoden myös valmiina muovipussiin pakattuna. Maku on raikas ja sinappisen voimakas, meillä se kulkee lempinimellä kiukkukaali.

Mies kierrellessään Akateemisessa törmäsi kirjaan superfoodeista. Yllätyksekseen niiden joukossa kovasti ylistettynä komeili vanha ystävämme. Ristikukkaisten kasvien (Brassica) joukossa on monia superterveellisiä kuten lehtikaali, parsakaali ja ruusukaali, mutta emme aavistaneen kiukkukaalin kuuluvan kärkeen myös. Kirjan mukaan maitohapposäilöntä parantaa sen terveyttä edistävien yhdisteiden käytettävyyttä entisestään. Nämä yhdisteet torjuvat mm. syöpää ja parantavat verisuonten toimintaa. Vernpaineenkin väitetään alenevan ja suoliston toiminnan paranevan. Erityisesti K-vitamiinia on runsaasti.

Me olemme syöneet kiukkukaalia ennenkaikkea paistettujen perunoiden kanssa. Keitämme tai höyrytämme perunat edellisenä päivänä ja laitamme jääkaappiin, jolloin vuorokauden jäähdytys muuntaa osan tärkkelyksestä resistenttiin muotoon. Sen kun pitäisi olla nannaa suolistomikrobeille, ja vähentää imeytyvän hiilihydraatin määrää. Hapan kiukkukaali, öljy ja chili alentavat perunan sokeristumista entisestään, niin että ruoka ei heiluta ainakaan minun verensokeriani enää yhtään. Ruoka on paitsi maistuva, myös mutkaton ja edullinen, niin sitä tulee tehtyä melko usein. Kiukkukaalia saa olla jopa enemmän kuin perunaa.

Tarvitaan vain

jäähdytettyä, kypsää perunaa lohkoina
öljyä paistamiseen
kiukkukaalia
chiliä.

Perunoille paistetaan ensin vähän pintaa, sitten lisätään muut aineet ja homma on siinä.


Lisää kuvia:
https://www.google.fi/search?q=salted+mustard+greens&client=firefox-a&hs=3gX&rls=org.mozilla:fi:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=YQUKUpikGqm84ASz7YDwDQ&ved=0CDAQsAQ&biw=1227&bih=626

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti