torstai 8. elokuuta 2013

Helppo rieska


Olen viimeaikoina tehnyt perunarieskaa, ensin uteliaisuuttani, sitten laiskuuttani. On niin tavattoman helppo ja nopea, vaikka ei varsinaisesti karppia olekaan. Sopii vaikka yllätysvieraalle tarjota kylmän voin ja ehkä hyvän marmeladin tai muiden päällisten kanssa.

Jauhoina tuntuu voivan käyttää ihan mitä tahansa. Enimmäkseen olen käyttänyt tattaria, mutta tällä kertaa tattari loppuikin kesken joten käytin pääasiassa mantelia. Manteli- ja/tai soijajauhoja käyttämällä saa proteiinia lisää ja hiilihydraattia vähemmäksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata eikä nostattaa, pelkkä yhteen sekoittaminen riittää. Pohjana voi käyttää itse tehtyä perunamuusia tai sen tähteitä, tai kuten minä, kaupan perunamuusijauhetta.

Muusin voi valmistaa maitoon tai veteen, kiehuvaan tai kylmään. Kaikki näköjään käy. Jos käyttää kylmää, muusia kannattaa turvottaa viitisen minuuttia. Suomalaisissa muusipaketeissa on yleensä 105 g jauhetta, johon laitetaan 5 dl maitoa tai vettä. Lidlin pakkauksessa yhdessä pussissa on 125 g jauhetta, johon laitetaan n. 7 dl täysmaitoa. Käytän laktoositonta, maidosta saa samalla proteiinia, ravinteita ja vähän rasvaakin. Mukaan voi vatkata munan tai olla vatkaamatta. Jos tekee kuumaan muusiin, sen pitää antaa jäähtyä ennen munan lisäämistä, että ei kypsy kokkareeksi ennen aikojaan. Valittuja jauhoja laitetaan jonkin verran vähemmän kuin muusin tilavuus: suomijauheseen vajaa neljä desiä, Lidlin isompaan pussiin viisi.

Kuvan rieskoihin laitoin

1 pussi Lidlin muusijauhetta (Harvest basket)
7 dl kylmää täysmaitoa
2 rkl voisulaa
1 tl suolaa
(1 muna)
1 dl tattarijauhoa
1 dl perunakuitua (Pofiber)
1 dl kiinoaa
2 dl mantelijauhoa

Uuni lämmitetään täysille (250). Pellille muotoillaan pikkupullan kokoisia palleroita, jotka taputtelin kostein käsin noin puolen sentin paksuisiksi rieskoiksi. Tästä tulee kaksi pellillistä. Paisto kuumassa uunissa n. 12 minuuttia. Rieskoja voi mainiosti myös pakastaa.

1 kommentti:

  1. Sekoitan perunamuusijauheen nykyään kylmään veteen tai maitoon, jolloin siihen on helppo vatkata kananmuna joukkoon ilman, että se lähtee kypsymään klimpeiksi. Rasvan jätän taikinasta nykyään pois, niin rakenne tulee kovempi ja paremmin kuljetusta kestävä esim. eväsleipiin. Myös piimää voi käyttää, jos tykkää happamasta.

    VastaaPoista