keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Hirmuinen hillo

Luettuani tutkimuksista, kuinka eri kasvisten kemialliset yhdisteet vahvistavat toistensa terveysvaikutuksia, tulin miettineeksi, onko kovinkaan järkevää keittää joka marjasta oma hillo. Keitetty hillo on sinänsä kasvisten flavoneille säästeliäin säilöntätapa lukuunottamatta mustaherukkaa, jolle pakastaminen sopii. Syntyi siis idea syksyisestä sekahillosta.


Keräsin pihalta tyrniä, aroniaa, luumua, kriikunaa, viimeiset punaherukat ja punaiset karviaiset sekä omenaa sen verran, että tuli kaksi kiloa täyteen.  Apuna käytin modernia kemianteknologiaa eli säilöntäainelisää niin, että sokerin määrää voi vähentää. Sinistä Melatinia käyttämällä kahteen marjakiloon ei tarvittu kuin puolikas sokeria.



Jos joku ei tiedä, miltä aronia, tuo marjojen terveysvaikutteinen kuningas näyttää, niin se näyttää tältä. Aronia on hyvin yleinen koristepensas ja aitakasvi, sitä voi helposti kerrostaloasukkikin kerätä puistoista ja muista julkisista istutuksista. Myöhemmin syksyllä leiskuvanoranssi ruska kiiltävänmustin marjatertuin paljastaa sen armotta. Maku muistuttaa sukulaistaan pihlajaa.


 
Hillo tuli mahtava ja voimallinen. Muistuttaa jossain määrin Cumberland-kastiketta, mutta maku on vielä paljon tiheämpi. Ei mikään lettuhillo siis, mutta kerrassaan loistava lisuke esim. broilerille ja kalkkunalle!








2 kommenttia:

  1. Onko sinulla tietoa miksi marja-aronia on niin vähän arvostettu/käytetty? Täälläpäin puskien lehdet jo punertavat ja marjoja on istutuksissa todella paljon. Itse maistoin ekaa kertaa vasta tänä syksynä ko. marjaa. Onko tämä marja ruokamarjana verrattavissa esim. viinimarjoihin tai mustikkaan/puolukkaan?

    VastaaPoista
  2. Aronian käyttö on hyvinkin verrattavissa puolukkaan tai karpaloon, tai pihlajanmarjaan. Siitä saa myös herkullista, kuivaa ruokaviiniä, varsin punaviiniin verrattavaa. Flavonisilta yhdisteiltään aronia päihittää kaikki muut marjat. Aronia ja kaakaojauhe ovat vähän kuin omassa sarjassaan flavonisten yhdisteiden lähteinä.

    Tuolla juttua suomeksi: http://www.vinkkilanluomutuote.fi/aronia.html

    Tieteellistä tutkimusta löydät PubMedistä: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=aronia

    VastaaPoista