Keräsin pihalta tyrniä, aroniaa, luumua, kriikunaa, viimeiset punaherukat ja punaiset karviaiset sekä omenaa sen verran, että tuli kaksi kiloa täyteen. Apuna käytin modernia kemianteknologiaa eli säilöntäainelisää niin, että sokerin määrää voi vähentää. Sinistä Melatinia käyttämällä kahteen marjakiloon ei tarvittu kuin puolikas sokeria.
Jos joku ei tiedä, miltä aronia, tuo marjojen terveysvaikutteinen kuningas näyttää, niin se näyttää tältä. Aronia on hyvin yleinen koristepensas ja aitakasvi, sitä voi helposti kerrostaloasukkikin kerätä puistoista ja muista julkisista istutuksista. Myöhemmin syksyllä leiskuvanoranssi ruska kiiltävänmustin marjatertuin paljastaa sen armotta. Maku muistuttaa sukulaistaan pihlajaa.
Onko sinulla tietoa miksi marja-aronia on niin vähän arvostettu/käytetty? Täälläpäin puskien lehdet jo punertavat ja marjoja on istutuksissa todella paljon. Itse maistoin ekaa kertaa vasta tänä syksynä ko. marjaa. Onko tämä marja ruokamarjana verrattavissa esim. viinimarjoihin tai mustikkaan/puolukkaan?
VastaaPoistaAronian käyttö on hyvinkin verrattavissa puolukkaan tai karpaloon, tai pihlajanmarjaan. Siitä saa myös herkullista, kuivaa ruokaviiniä, varsin punaviiniin verrattavaa. Flavonisilta yhdisteiltään aronia päihittää kaikki muut marjat. Aronia ja kaakaojauhe ovat vähän kuin omassa sarjassaan flavonisten yhdisteiden lähteinä.
VastaaPoistaTuolla juttua suomeksi: http://www.vinkkilanluomutuote.fi/aronia.html
Tieteellistä tutkimusta löydät PubMedistä: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=aronia