torstai 26. heinäkuuta 2012

Lonkeroa grillissä

Grillasimme mustekalaa karibialaisella grillimausteseoksella. 
Ei mitään sen vakavampaa, poikien ilmeistä huolimatta. 






Sulaa juustoa

Jääkaappia siivotessa löytyi sinne unohtunut vuohenjuusto, joka oli aika syödä. Alkoi melkein valua jo huoneenlämmössä. Päätettiin tehdä salaatti ja paistaa juustokiekot pinnalle, vaan kuinkas sitten kävikään? Juuston sisus suli nesteeksi ja levisi pannulle, jossa kuivui hapankorppumaiseksi kerrokseksi. Vain pinnan valkohomekerros jäi pystyyn! Tulos on hassuudestaan huolimatta tavattoman herkullinen, rapeus tuo mieleen esim. caesarsalaatissa käytettävät paahdetut leipäkuutiot, croutons. Viljattomalle oivallinen ja erinomaisen maukas korvaaja. 





Homejuustot ovat siitä jänniä, että kypsyessään ne ovat yhä vähemmän juustoa ja yhä enemmän sientä. Onko  tämäkin siis missä määrin sienisalaatti?

lauantai 21. heinäkuuta 2012

Verilettu on very lettu




Verilettu kuuluu niihin ruokiin jotka ovat toiselta planeetalta itse tehtyinä. Pakastettua pulloverta löytyy jokseenkin kaikista hyvänpuoleisista ruokakaupoista pakastehyllystä. Nuorissa kassaneideissä sen ostaminen on tosin joskus herättänyt kummallisia väristyksiä. Tässä ohje tattarista. Myös riisijauhoja ja soijajauhoja olen käyttänyt.


Veriletut tattarista

500 g verta (yksi pullo)
2 dl tattarijauhoa
1 sipuli
4 dl vettä tai vissyä
(1 muna)
suolaa
mustapippuria
PALJON meiramia
(valkosipulipulveria)

paistamiseen voita tai sian ihraa


Hienonna sipuli erittäin hienoksi. Sekoita aineet yhteen ja anna turvota vähintään tunti, mieluummin kaksi.  Puolet tattarijauhosta voi korvata riisijauholla, jos vierastaa tattarin makua. Letuista tulee ehkä vieläkin rapeampia. Munan voi vallan hyvin jättää poiskin. Paista mielellään ohuita lettuja, ohuesta taikinasta saa helpommin pitsireunaa.

Osan taikinasta voi säilyttää jääkaapissa päivän tai kaksi, jos ei jaksa paistaa kaikkea yhdellä kertaa. Tai tehdä paltuksi uunissa. Retkeilijälle vinkki: Jos täytät veripullon valmiilla taikinalla ja pakastat, saat kätevän kylmäkallen retkieväiden jäähdyttämiseen. Lopuksi sulanut taikina tietysti paistetaan tulilla tai Trangiassa.


Mitä pitsiä!




maanantai 2. heinäkuuta 2012

Lihakeitto



Nuorisoa katsoessa alkaa pelottaa, että perinteisten ruokiemme parhaimmisto on katoamassa. Esimerkiksi perinteistä naudan keittolihaa eli rintaa tai kylkeä ei nykyään edes myydä kuin kauppahalleissa! Vaatikaa, tilatkaa! Ei luuttomasta lihasta kunnon lientä saada. Toisekseen jotkut väittävät, että luusta keitettyyn liemeen liukenisi luiden mineraaleja helposti imeytyvässä muodossa, tuo luiden rouskuttelu kun tahtoo ihmisellä jäädä vähiin noihin oikeisiin petoihin verrattuna. Kiinnostavaa on, että jopa Aasian buddhalaisissa vegaanikeittiöissä kanaliemi on ollut sallittu ja paljon käytetty. Rauhallinen valmistaminen sallii raaka-aineiden makujen liueta liemeen harmoniseksi kokonaisuudeksi. Epäilen, että sama tosiaankin tapahtuu myös ravinteille, että ne olisivat erityisen helposti imeytyvässä muodossa juuri keiton liemessä. Keitosta tulee niin erinomaisen ravittu olo!


Ruoka kannattaa valmistaa edellisenä päivänä. Sulkeissa olevat ainekset eivät ole välttämättömiä, mutta kannatettavia jos löytyy. 

Lihakeitto

1 kg naudan rintaa tai kylkeä, pyydä kauppiasta paloittelemaan
laakerinlehtiä
(kuivattu chili)
pippurisekoitusta tai maustepippuria
timjamia
suolaa

2 porkkanaa
pala juuriselleriä
(kuivattua herkkutattia)
(pala palsternakkaa)
muutama nauris ja/tai peruna
purjo

persiljaa
(tuoretta lipstikkaa, meiramia, tilliä ja korianteria)
(kasvisliemikuutio)

1. Laita lihat, purjon juurihäntä, laakerinlehdet ja pippurit kattilaan sopivaan vesimäärään (n. 2-2 1/2 l). Kun vesi kiehuu, lisää n. 1 rkl suolaa. Keitä 2-3 tuntia.
2. Siivilöi liemi suurempaan kattilaan. Paloittele vihannekset noin sentin kuutioiksi ja lisää liemeen. Minun kotonani on totuttu jättämään peruna muita vihanneksia suuremmiksi paloiksi, noin neljännksiksi tai puolikkaiksi koosta riippuen. Näin ne voi lisätä keittoon pian muiden juuresten jälkeen ilman, että muuttuvat jauhoisiksi. Syödessä ne sitten pilkotaan lusikalla pienemmiksi keiton jäähtymistä odotellessa.
3. Erottele luut lihasta ja paloittele liha (sekä rasvat!) pienemmäksi. Lisää soppaan. Lisää lopuksi tuoreet yritit ja tarkista suola (tarvittaessa lisää liemikuutio).