Nuorisoa katsoessa alkaa pelottaa, että perinteisten ruokiemme parhaimmisto on katoamassa. Esimerkiksi perinteistä naudan keittolihaa eli rintaa tai kylkeä ei nykyään edes myydä kuin kauppahalleissa! Vaatikaa, tilatkaa! Ei luuttomasta lihasta kunnon lientä saada. Toisekseen jotkut väittävät, että luusta keitettyyn liemeen liukenisi luiden mineraaleja helposti imeytyvässä muodossa, tuo luiden rouskuttelu kun tahtoo ihmisellä jäädä vähiin noihin oikeisiin petoihin verrattuna. Kiinnostavaa on, että jopa Aasian buddhalaisissa vegaanikeittiöissä kanaliemi on ollut sallittu ja paljon käytetty.
Rauhallinen valmistaminen sallii raaka-aineiden makujen liueta liemeen harmoniseksi kokonaisuudeksi. Epäilen, että sama tosiaankin tapahtuu myös ravinteille, että ne olisivat erityisen helposti imeytyvässä muodossa juuri keiton liemessä. Keitosta tulee niin erinomaisen ravittu olo!
Ruoka kannattaa valmistaa edellisenä päivänä. Sulkeissa olevat ainekset eivät ole välttämättömiä, mutta kannatettavia jos löytyy.
Lihakeitto
1 kg naudan rintaa tai kylkeä, pyydä kauppiasta paloittelemaan
laakerinlehtiä
(kuivattu chili)
pippurisekoitusta tai maustepippuria
timjamia
suolaa
2 porkkanaa
pala juuriselleriä
(kuivattua herkkutattia)
(pala palsternakkaa)
muutama nauris ja/tai peruna
purjo
persiljaa
(tuoretta lipstikkaa, meiramia, tilliä ja korianteria)
(kasvisliemikuutio)
1. Laita lihat, purjon juurihäntä, laakerinlehdet ja pippurit kattilaan sopivaan vesimäärään (n. 2-2 1/2 l). Kun vesi kiehuu, lisää n. 1 rkl suolaa. Keitä 2-3 tuntia.
2. Siivilöi liemi suurempaan kattilaan. Paloittele vihannekset noin sentin kuutioiksi ja lisää liemeen. Minun kotonani on totuttu jättämään peruna muita vihanneksia suuremmiksi paloiksi, noin neljännksiksi tai puolikkaiksi koosta riippuen. Näin ne voi lisätä keittoon pian muiden juuresten jälkeen ilman, että muuttuvat jauhoisiksi. Syödessä ne sitten pilkotaan lusikalla pienemmiksi keiton jäähtymistä odotellessa.
3. Erottele luut lihasta ja paloittele liha (sekä rasvat!) pienemmäksi. Lisää soppaan. Lisää lopuksi tuoreet yritit ja tarkista suola (tarvittaessa lisää liemikuutio).